Névtelen terv (96)

Hogy milyen a jó mese, arról pontosan annyira eltérőek a vélemények, mint arról, hogy milyen a jó regény. Mást keresünk benne gyermekként és mást várunk el felnőttként. Bármilyen történet lehet megmosolyogtató, elgondolkoztató, hordozhat üzenetet, de talán az egyik legfontosabb dolog egy mesében, ha időtálló. És Pamminger Judit Borzmama meséi című mesekönyve pontosan ilyen történetekből áll. Bár a gyerekek nyelvén íródott, mégis könnyen szólítja meg a felnőtteket, hogy őszinte, kedves, mégis sokrétű történetein keresztül szóljon minden korosztályhoz.

 

 

Tizenkilenc történet az erdő színes életközösségéből, melyek pontosan leképezik a társadalmat, a társas kapcsolatokat és a mindennapokat. Minden mese beszélgetésindító téma lehet gyermek és felnőtt között, de Borzmama, Borzpapa, Borzi és Büdike kalandjai a felnőtteknek is éles tükröt mutatnak az emberi kapcsolatokról, ahogyan azt is bebizonyítják, hogy a mese milyen központi és állandó szerepet tölthet be az életünkben.

 

 

 

A történeteket és az erdő lakóit Nagy Ágnes csodás, légiesen könnyű akvarelljei varázsolják elénk mesés színekkel. Minden kép megállásra késztet olvasás közben, jó elidőzni az apró részleteken, a kedves és bájos figurákon, vagy éppen bekuckózni a borz család otthonos és meleg odújába.

A rohanó hétköznapok során felnőttként ritkán engedjük meg magunknak, hogy kinyissuk a mesék világának ajtaját, elfelejtünk néha csodára áhítozó gyerekek lenni, pedig az ő nyelvükön írt történetek éppoly hasznos útmutatók, jelzőtáblák lehetnek számunkra is, ahogy az apróságok számára jelentik a semmivel nem összemérhető varázslatot.

 

 

És mi történik, ha mégis belépünk ezen az ajtón? Nos, az biztos, hogy kizárjuk a külvilágot, és néhány órára részesei leszünk ennek a varázslatnak, amiből töltekezni is késesek vagyunk.

Mindenkinek bátran ajánlom, hogy tegyen egy próbát, megéri!

 

 

 

Fátyolka Mesekönyvek, 2023

https://fatyolka.hu/