Névtelen terv (10)

Bár sosem írtam regényt, azt gondolom, hogy egy szerző, amikor megálmodja a történetét, és elkezdi papírra vetni, biztosan be tudja határolni a majdani célközönséget, aki a könyvét olvasni fogja. Azt viszont pontosan tudom, hogy nagyon nehéz olyan regényt találni a könyvpiacon, ami kortól függetlenül, férfiak és nők számára is kiemelkedő olvasásélményt nyújthat. Az Anjouk sorozat ilyen.

Bíró Szabolcs a kortárs irodalom egyik legjobb, ha nem a legjobb történetmesélője. Úgy visz magával a történelem vérzivataros, sötét és sokszor kegyetlen időszakába, hogy részesei lehetünk a 14. századi magyar történelemnek. Regényéből nemcsak az Árpád-ház kihalása után hatalomra kerülő Anjou-dinasztia, hanem egy szépen kirajzolódó korrajz is az olvasó szeme elé tárul. „Egészen más szelek fújtak akkoriban.” – hangzik az első mondat, mellyel útjára indul a letehetetlen történet.

„Az Úr ezerháromszázegyedik esztendeje baljósan kezdődött, és sok jót már nem ígért, hiszen András király váratlan halálával az Árpádok több mint három évszázados uralkodásának lett egyszer és mindenkorra vége.”

Magyarország mellett többek között a Csallóköz, a Felvidék és Szlavónia tájait is bejárja az olvasó I. Károly vagy Bátor Attila bőrébe bújva, s a várostromok kegyetlen, vérrel átitatott  jelenetei mellett Bíró Szabolcs leheletfinoman és tűpontosan csillogtatja meg a humorát ott és annyira, ahol és amennyire kell.

Gördülékeny cselekmény, nem gyors, mégsem unalmas és nincsenek túlírt részek sem. Mindenből pontosan annyi van benne, amennyi kell. A párbeszédek a régies nyelvhasználat ellenére is jól érthetőek, a valós és fiktív karakterek is egyaránt tökéletes szereplői a regénynek.

Akit eddig a sorozat hossza rémített meg, az nyugodtan vágjon neki , mert biztosan nem fog csalódni, ráadásul a 15 kötetesre tervezett regényfolyam cselekménye 5 trilógiára bontható. Én biztosan folytatom…Vagyis először visszafelé haladok, hiszen a sorozat előzménye a Non nobis Domine című kötet, melyből Bátor Attila múltját és a magyar templomos lovagok történetét ismerhetik meg az olvasók.