Névtelen terv (64)

Képes vagy elpusztítani a Földet,

de az erődet a megmentésére is használhatod!

Formabontó és csavaros módját választotta a szerző a környezetvédelem nagyon is aktuális kérdéseinek megvilágítására. Ha hiszünk benne, hogy a tenni akarásunk varázserőként, a szándékunk jó példaként szolgálhat a környezetünk számára, nem kérdés, hogy bármire hatással lehetünk. Így van ez a környezetszennyezés és -védelem területén is.

Öt testvér, öt különböző karakter és egy hatalmas küldetés: meg kell menteniük a bolygót!

Képességek nélkül élni egy varázserővel megáldott családban nem könnyű feladat. Kívülállóként azt látni, hogy a testvéreid befolyásolják az évszakok váltakozását, míg te semmit nem teszel, magányossá tesz. Felfedezni azt, hogy te vagy az egyetlen, aki hatással van az emberek gondolkodására, megrémiszthet. Ennyi féle érzéssel kell együtt élnie Melániának, a történet egyik főhősének, aki Ózonőr családba születik, ám nincs varázsképessége. Vagy mégis…? Mindez kiderül, amikor a Föld vészjeleket küld az embereknek. Aux Eliza fantasy kalandregénybe csomagolt üzenete pedig telitalálat az ifjú olvasók számára.

Figyelmeztető jelek ezrei vettek minket körül évről évre. A bolygó üzent nekünk, hogy nincs jól, de mi nem figyeltünk rá.

Általában globálisan gondolkozunk ebben a témakörben, miközben az egyén felelőssége a legnagyobb. Az Ózonőrök című kisregény tökéletesen példázza a kamaszok és minden olvasó számára, hogy az egyéni döntések csoportos hatással is bírnak, a cselekvésre ösztönzés képessége mindenkiben megvan, ezért fontos, hogy ne abban a tévképzetben éljünk, hogy egy fecske nem csinál nyarat… Higgyünk benne, hogy a jó példát mindig továbbadjuk, és bármilyen kevésnek is érezzük azt, amit mi megtehetünk, lássuk be, nagy dolgok a sok apróból lesznek.

A szerző a könyv lapjain keresztül ösztönösen és észrevétlenül vezeti le a környezetszennyezés okait és következményeit, és tanítja, osztja meg azokat a technikákat, amivel élhetőbb hely lesz a Föld.

Az embereket újra és újra emlékeztetned kell, miért szeressék a földet.

Aux Eliza Ózonőrök című regénye 12 éves kortól ajánlott, de hiszem, sőt, tudom, hogy nem csak ennek a korosztálynak szól! Fontos azonban olvasás közben szem előtt tartani, hogy a szerző az ő nyelvükön szólal meg, az ő képességeik, lehetőségeik és motivációjuk mentén halad a cselekmény. Ha mindezektől elvonatkoztatunk, vagy éppen ebbe a kontextusba képesek vagyunk belehelyezkedni, egy kiváló és tanulságos történet olvasói leszünk, és biztosan lesz számunkra olyan mondanivalója a könyvnek, amit magunkkal tudunk vinni a hétköznapjainkba.

Ennek a regénynek a legnagyobb üzenete az, hogy ha a lehetőségeinkhez mérten mindent megteszünk azért, hogy ne szennyezzük, romboljuk a környezetet, hanem megbecsüljük, óvjuk és építjük, akkor azt meghálálja a bolygó, és még sokáig élhetünk rajta. Hogy ezt milyen hétköznapi dolgokkal érhetjük el, azt akár ki is próbálhatja mindenki Eliza Ózonőr kihívásában. 😉

Legyél Te is az Ózonőr Társaság tagja!