Ajándék

27. nap

Ajándék

Csendes volt a karácsony reggel. Olyan békebeli nyugalom költözött a világba, melyre a nagymamakorú emberek még emlékeznek. Az éjjel leesett hó beborította az utakat, melyeken a korai órán autó is alig járt.

A kisfiú mit sem tudott a változásról. Ha este érezte is szülein a feszültséget, a készülődés izgalmát, fogalma sem volt, miért kellett olyan korán lefeküdnie és beérnie egyetlen mesével. Két és fél éves korára erről az ünnepről alig voltak emlékei, ahogy elvárásai sem.

Mikor kinyitotta a szemét a kiságyában, szólongatni kezdte a szüleit. Ők, bár jól hallották, a hosszúra nyúlt csomagolás és fadíszítés után szívesen folytatták volna még az éjszakát. A kisfiú várt egy ideig, ám mivel nem érkezett válasz a szavaira, kitornázta magát az ágyából. A szüleihez készült, hogy elkezdődjön a reggel, ahogy minden nap előtte is. A testére tekeredő hálózsákjában totyogott hozzájuk, mikor a nappali ajtajából különös világosságot látott. Egy számára óriás karácsonyfa szikrázó fénye vonzotta a tekintetét. Megállt és tágra nyílt szemmel nézte a színes lámpácskákat, az ágakra akasztott díszeket. De nem sokáig maradt egyedül. Szülei az alig néhány óra alvás után, már a háta mögött állva figyelték az örömét, ahogy végül elindult, hogy közelről is megnézze magának a meglepetésfát. Ajándékok sorakoztak alatta, színes szalaggal átkötött csomagocskák.

A kisfiú odalépett hozzájuk, majd a csomagok tetején trónoló kisebb mackó után nyúlt, és a legtermészetesebb módon a hóna alá csapta azt.

– Boldog karácsonyt, kicsim! – kapta fel az anyja. – Látom, már meg is találtad az ajándékod.

A kisfiú tekintete kárpótolta mindenért, elillant a fáradtság, hogy helyet adhasson az örömnek.

– Maci, az én ajándékom – mutatta fel boldogan a fiúcska a plüssállatot.

– Nekem meg te vagy az ajándék – puszilgatta tovább az anyja.

Az apa még nem mozdult. Karba tett kézzel, mosolyogva állt az ajtóban, és leste anya és fia egymásra találását. Nem sietett, hallgatta, ahogy a fiúcska szavakkal is kifejezi a boldogságát. Végül odalépett melléjük, hogy ő se maradjon ki a jóból, és szorosan átölelte mindkettejüket.  Nekem pedig ti vagytok az ajándék – gondolta magában a legteljesebb elégedettséggel.

 

Boldog Karácsonyt kívánok!